fredag 28 augusti 2015

Alliansloppet och mer post maraton...

Körde ju Alliansloppet förra lördagen och det gick väl ganska tungt egentligen. Tränade ju lite stakintervaller veckan efter AXA och sen försökte jag ta det lite lugnt inför Alliansloppet, funkade väl sådär. Laddade upp med intervaller kvällen före och det hade just inte hänt något med kroppen då kändes det som.

Loppet då. Seg uppför startbacken, valde att staka (kanske fel) då benen var slitna. Låg och sladdade bakom en jättestor tätklunga första varvet och sen var kraften slut. Åkte ensam ett tag ut på andra varvet. Blev ifattåkt och frånrullad in till varvningen och hyfsat oinspirerad på sista varvet. Fick följe med en grupp in till mål och lyckades vinna spurten där. Det blev väl bra träning i alla fall.

Faktum är att även om kroppen har funkat okej att köra distans med efter fjällmaran så har den varit ganska nedstängd när jag ska köra hårt,och då speciellt en längre stund än 30 minuter. Jag antar att 4.35h hård löpning gör det med kroppen? Så tränat har jag i alla fall. Dagen efter Alliansloppet (och Metallica) så svängde vi in till Kinnekulle på vägen hem. Blev ett fint löppass där på drygt 2.30h med Ronny, Niclas och Tommie på en led som går runt på berget och ner till Vänern några gånger. Det finns riktigt fina vägar där för rullskidåkning så det kanske blir att stanna där några dagar nån gång. Det var också det första långa löppasset efter AXA och det på ganska hårt underlag, funkade oväntat bra!

Nu hoppar jag över tävlingar den här helgen och köra några pass i Falun med Niclas. För någon timme sedan krossade han mig på stakintervallerna i Bjursås. Jag var verkligen helt sänkt! Hade problem att ens staka branterna! Men så är ju vissa pass och det är egentligen inte så mycket att fundera på. Har också lyckats löpa slut på vaderna efter intervaller igår och distanpass på Lugnet tidigare idag. Blir intressant och se vilken slags träning vi kan bedriva i morgon?

Annars så laddar jag inför Skigorullen som Sumpan ordnar 5 september. Då hoppas jag kroppen har glömt fjällmaran.

Metallica då? Jo, Whiskey In The Jar måste dö!

//Stefan

fredag 14 augusti 2015

Post Maraton

Gjorde första löppasset idag efter fjällmaran. 35 minuter lätt löpning. Det känns lite i knän och vader men nog hade jag kunnat löpa mer om jag ville, med det finns ju annat att träna. Körde ju några pass i fjällen och på väg hem och det kändes väl okej men faktum är att kroppen har varit ganska tom på energi. Självklart är musklerna i benen slutkörda och tycks ha tappat all explosivitet men ryggen var också sliten av utförslöpningen.

Bäst för benen har faktiskt skate varit men jag har satsat mest på stakning och kommer att göra det några dagar till, Alliansloppet är ju på gång! Stakintervaller på 2:or tränas således nu. Ska lätta lite på träningen nästa vecka så går det nog bra. Är också anmäld till AXA Fjällmaraton nästa år så den statsningen fortsätter. Återkommer mer till fjällmaraträningen.

//Stefan

söndag 9 augusti 2015

AXA Fjällmaraton 2015

Efter 44 kilometer, 2100 höjdmeter och 4 timmar, 35 minuter och 21 sekunder var jag i mål. Vi tar det från början.

Det blev ingen riktig träningvecka i Årefjällen i år men några pass hann jag med före tävlingen. Bland annat ett stakrace i Ullådalsbacken på 4:or, en tur upp på Ottfjället för att prova startbacken på AXA samt några varv på nya rullskidbanan i Vålådalen. Kanske inte optimalt för en fjällmara men väldigt fin träning. Formen har ju ändå kännts bra senaste tiden och att bara vila är ju farligt!

26 minuter uppför Ullådalsbacken på 4:or, bra för att vara utan sparring. Detta är standrad testet här upp för mig men ofta är det flera åkare med och vi kör gärna en extra gång samt avslutar med en vända upp till Copperhill. Detta brukar ge en dryg timme i A3, det var inte aktuellt några dagar före AXA.

Så gick starten klockan 9 igår morse. Jag stod i den startgruppen som riktade in sig på en tid mellan 4 och 4.30h. Egentligen så hade jag inget klart tidsmål då banan var ny för året och jag inte löpt nån liknande tävling tidigare. Av oklar anledning så drog startfältet iväg i en väldig fart, löpare efter löpare passerade mig och när vi kom in i backen mot Ottfjället så var benen dessutom väldigt sega! Nu hade jag Nacka-Värmdös långlöpräv Magnus Andersson med mig så ingen anledning att vara orolig. Jag höll mitt A2 tempo och plockade några placeringar sista biten upp mot toppen. Tyvärr så var min rygg lite stel är det var brant och det satte ned benen något, det är inte bara bra att staka mycket.

Övre delen av backen upp mot Ottfjällets top 2 dagar före tävlingen, superfint väder och jag löpte bara 1.45h!


Nu började den roligaste löpningen, den utför ner mot Nordbotten. Kändes som jag flög förbi andra löpare även dom små motlut som fanns. Benen var i alla fall pigga och det enda som hindrade var väl dom som jag sprang om. Väl nere vid Nordbotten fick jag en klunga att dra. Funkade bra tills det började luta mot brantare upp mot Hållfjället, ryggen igen. Men jag fick hjälp med dragjobbet och vi slirade vidare uppåt på en extremt tunglöpt stig.

Under loppet jobbade jag med olika mål hela tiden. Det kunde vara pulsnivåer, låg A3 uppför, hög A2 utför. Kilometermål, tex sikta mot 22km, dvs halva loppet. Tidsmål, exempelvis sikatde på att första 3 timmarna skulle funka utan problem. funkade bra även om man kanske inte är lika positiv när man börjar bli seg i benen.

Efter vätska styrde vi mot toppen på Hållfjället, nu funkade benen bättre igen och väl uppe visste jag ju att det var lätt och mest utför mot Ottsjö. Bra att löpa på då! Med en pigg kropp och då även ben rullade kilometerna undan ner mot Ottsjö och 28 kilometer. Började närma mig dom 3 timmarna som jag trodde skulle funka ganska lätt men bestämde att köra på så länge det kändes bra, tids nog skulle det ju ändå bli tungt. Kände mig pigg vid passeringen genom Ottsjö och fortsatte att plocka placeringar uppför mot Ytterstvallen. Blev ganska ensam ett tag och kämpade med en väldigt lerig/blöt stig/dike vi löpte i men det kändes bra. Tills det var 2 kilometer kvar till Ytterstvallen! Det gick väl lite mer uppför och mina ben gillade inte det. Nu var ju inte många andra piggare men det kändes irriterande. Tänkte ändå hela tiden att från Ytterstvallen var det bara spurten kvar, typ 10 kilometer.

Efter att ha gått i många branter kom jag ut på fjället igen lite piggare och tänkte att nu var det bara att runda Vällisten och sen rulla ner i mål. Så kom den sista stigningen upp till toppen, den var ganska tung. Plockade sedan ut det sista jag hade ner mot målet i Trillevallen. Det går att löpa snabbt utför även om benen är trötta och det var en ganska härlig känsla att kunna ha kraft kvar att ta i på sista biten. Gick i mål ganska nöjd. Visst hade jag önskat bättre form uppför men allt annan funkade ju som jag tänkt mig och då går det ju ganska bra...

...Fortsättning följer nästa år på något sätt.

//Stefan


söndag 2 augusti 2015

Vildmarks15 2015

Kanske femte gången jag löpte Vildmarks15 och den här gången är jag lite nöjd efteråt. Jag är ju bara i början av min löpsäsong så det finns ju lite mer att göra för att det ska gå snabbare på dom lättlöpta partierna. Nu var ju det bara 3 kilometer i början och på slutet och det mesta där i mellan var riktigt terräng, mossarna var som ni förstår välvattnade i år!

Startade väl loppet lagom försiktigt och släppte lite på en stor grupp framför mig, blev omlöpt av 2 till och inte förrän nästa löpare kom ifatt hittade jag ett bra tempo. Nu plockade vi ikapp några istället och sen hade jag fin draghjälp fram till ca 8 kilometer. Tappade lite när det var lättlöpt, gick ikapp på mer tekniska partier. På sista mossen orkade jag inte följa min draghjälp längre och tappade tyvärr 2 minuter in till mål. Tyckte jag höll ihop det bra ändå. Låg på höga pulsnivåer hela vägen, benen tog aldrig slut och jag var ganska pigg i sista backen. Kanske kunde jag ha ansträngt mig mer för att inte tappa min draghjälp men har man inte tävlat så mycket så vet man ju inte riktigt. Det var som vanligt väldigt kul att springa den här tävlingen.

Resultat hittar ni här.

Nu blir det väl bara lätt träning för AXA, kanske ett intervallpass upp på Skutan och lite stakning i Ullådalsbacken dagarna före.

//Stefan