onsdag 30 juli 2014

Medan bomberna faller över Gaza

Den israeliska statens företrädare hävdar att Hamas är ansvarigt för att så många palestinier dör. Men det faktum att ni släpper bomber på Gaza hjälper väl till?

//Stefan

tisdag 29 juli 2014

Och en gång till...

...Åkte upp till Norberg igår morse för att igen köra igenom (den här gången hela) Engelbrektsturen. Funkade fint, pigga ben och andra loopen som jag började med gick snabbt. Lite lugnare på första och sedan rullade jag någon mil till. Bra träning.

//Stefan

söndag 27 juli 2014

Engelbrektsturen 2014

Besviken. Startade bra och hade en lagom placering fram till Håbergsbacken. Var lite trött efter den och från Nordansjö fick jag kämpa några mil. Hade bra hjälp av skidkamraten Pontus Nordström och vi båda blev rejält pigga mot slutet av första varvet. Sen plockade vi hela tiden och cyklade riktigt fort. Punka med två mil kvar och där tog mitt lopp slut, bittert. Men klart bästa i år. Kanske finns en framtid som cyklist nästa år, naturligtvis i små mängder. Imponerande av Pontus som åkte in på 2.56h, dryga 20 minuter efter herrsegraren.

//Stefan

lördag 26 juli 2014

Och samtidigt i Norge...

...föreligger det ett terrorhot mot landet enligt norsk polis. Och det får man ju förstå att efter vad som hände för tre år sedan så är norrmännen vaksamma.

Det stundar svåra tider för norska män runt 30. Speciellt om dom har tydliga kännetecken som blont hår, en politisk bakgrund i ett högerextremt parti.

Eller, nej, så var det visst inte! Vi jagar lite svartskallar va? Men så sitter ju också Breiviks parti i regeringen...

//Stefan

Och hjärtefrågan i Älvkarleby...

...tycks vara att få kalla vissa saker för negerboll! I alla fall enligt en lokalpolitiker som inte är från det rasistiska partiet (sd). Av alla problem som finns i Älvkarleby så valde hen detta. Väntar med spänning på vem som blir först med att förklara vikten av att fortsätta beskriva kvinnliga människor som horor?

//Stefan

torsdag 24 juli 2014

Tränar...

...i ett försök att kompensera för bristande talang. Fyra och en halv timmes stakning på tröga hjul idag, vägen till Fagersta är ju fin så inget att klaga på. Har varit väldigt trött sedan lägret i Åre, tydligen är sådant okej också? Det blev runt 32 timmar på 9 dagar (med 3 halvdagar) och det tycker jag är ganska lite. Men backarna sliter och jag är ganska säker att på att träningsbelastningen inte är det jag faller på till vintern.

Nu fortsätter jag träna lite lätt och sedan blir det Engelbrektstur till helgen. Sista cykeltävlingen för säsongen. Sen blir det löpning istället.

//Stefan

fredag 18 juli 2014

Jämtlandstriangeln...

...Nästan 5 mil löpning gjorde jag igår. Storulvåns fjällstation till Sylarnas fjällstation, vidare efter ett kort stopp till Blåhammarens fjällstation. Ytterligare ett kort stopp och sedan en avslutande sträcka på ca 12 kilometer till startpunkten. Lite seg i starten och motvind men snart funkade benen bra och andra halvan gick i lätt A2 intensitet. Löpte med dom lätta Haglöfsskorna och det funkade bra. Visst var benen stumma på slutet men nöjd att kunna löpa så långt, vanligtvis är jag ju ute och lufsar mest obanat och då blir det inte så många kilometer. 4.40h tog turen.

Idag var jag dessvärre trött. Vi körde ett långloppspass bestående av 1.30h A2 stakning och sedan avslut uppför Ullådalsbacken. Pulsen var sjukt låg och musklerna helt tomma. Starkast var som vanligt Wånell. Kanske ska man inte köra ett sådant pass dagen efter en fjällmaratest, men å andra sidan så får jag ju vila nästa vecka. Nu är det bara en och en halv träningsdag kvar och sen får man hoppas att det är någon mer som vill åka upp till fjällen snart igen.

I morgon förmiddag ska jag jaga höjdmeter uppför Skutan, ett helt vanligt distanspass.

//Stefan

onsdag 16 juli 2014

Åre

Tränat några dagar i Sveriges alpina centrum. Någon Näsrull blev det inte men jag var där tidigt på morgonen och gjorde en bra tid på den nya längre banan. Kändes bra men låg puls.

Här i Åre startade söndagen med att jag och Niclas löpte fyraminutare upp till toppen av Skutan. Start nere vid kabinbanan och kanske lite löpvänligare men inte nödvändigtvis den närmaste vägen. 13 stycken intervaller senare var vi uppe. Konstigt nog så var det jag som blev dagens bergsget och drog Niclas den övre halvan.

Långpass i klassisk stil och löpning på måndagen och sedan intervaller igår igen. Det mest prestigefyllda passet. Stakrace upp till Ullådalen på tröga skidor. Bergsget blev Anders Wånell, ung och lovande (mest lovande) sumpanåkare till vår förvåning. Andra vändan upp till Ullådalen körde jag nästan på samma tid och Niclas var nu först före Anders men nu tappade jag inte lika mycket. Sista intervallen blev upp mot Copperhill, en backe som uppenbarligen har asfalterats längre än för två år sedan. Här var jag starkast starx före Anders och en trött Niclas långt bak. Konstigt pass för min del. Gör om det den som vågar!

Idag är det halv träningsdag. 25 minuter klassikt A3 på morgonen och sedan vila (förutom lite styrka). I morgon: Jämtlandstriangeln.

Fick för övrigt en bok av Andrej Platonov på biblioteket i Åre idag. Tydligen uppskattas inte rysk litteratur i Åre. Får se vem jag ska ge den till.

//Stefan

torsdag 10 juli 2014

Att betrakta sin granne som mindre värd

Israel bombar Gaza igen och kanske har redan 70 människor mist livet. Tredje gången på 6 år. Vad är det som gör att Israel anser sig ha rätt att döda palestiner?

I DN skriver Gideon Levy, israelisk journalist, om att den israeliska staten kanske inte har någon anledning att söka en rättvis fred:

"Lägg till repression och hemlighetsmakeri och du har en annan förklaring till avvisningspolitiken: Varför skulle någon sträva efter fred så länge livet i Israel är gott och så länge lugn råder? Det enda sättet den belägrade Gazaremsan kan påminna om sin existens är genom att avfyra raketer, och Västbanken hamnar bara på dagordningen när blod spills. På samma sätt beaktas det internationella samfundet endast när det försöker införa bojkotter och sanktioner, vilket i sin tur omedelbart genererar kampanjer med offerretorik och trubbiga – ibland även stötande – historiska anklagelser.

Detta är alltså den dystra bilden. Inte en strimma av hopp. Förändringen kommer inte att ske av sig själv, inifrån det israeliska samhället, så länge samhället fortsätter att bete sig som det gör. Palestinierna har gjort flera misstag, men deras misstag är marginella. På ett grundläggande plan är rättvisan på deras sida, medan Israel står för avvisningspolitiken. Israelerna vill ha ockupation, inte fred.

Jag hoppas bara att jag har fel."

Egentligen är det ganska enkelt. Så länge inte Israel anser att palestinerna samma rätt att likt israeler med flygbombningar döda misshagliga personer så anser inte heller Israel att palesitinerna har samma människovärde.

Den filosofiskt mer intressanta och aktuella frågan berör vem som har rätt att bruka våld. Speciellt i vår tid där det tävlas i att ta avstånd från våldsanvändning.

//Stefan

söndag 6 juli 2014

Mörksuggejakten 2014

Måndagen ägnade jag åt att knappt kunna röra mig pga magsjuka. På tisdags morgon kände jag mig lite mer normal men kunde knappt äta. Så vad gör jag? En Red Bull och två små mackor och sedan staka i tre timmar. Fortsätter med lite cykelintervaller under veckan bara för att det är det enda högintensiva som fungerar. Med fungerar menar jag att jag i alla fall inte spyr under intervallerna, när man är klar spelar det ju ingen roll. Med den här inställningen till sin egen kropp så blir man ju efter några dagar lite trött. Men på det stora hela så gjorde inte dom här träningspassen dagens prestation något sämre.

Det var väl en chansning att starta i dagens Mörksugga men det var ju sol och dyr anmälningsavgift så...

Upp till Vidablick var jag mest seg och orkade inte alls gå på hårt. En mil efter att backen var avklarad började jag piggna till och efter en knapp timme så hade jag riktigt bra fart och jagade ifatt grupper hela tiden. Då starten trots allt var bättre än katastrofstarten på Lida Loop så hoppades jag väl på en kanske bättre prestation.

Nu blev aldrig benen så bra som i Stockholm och med 15 kilometer kvar så får jag kramp i baksida höger lår. Senast jag fick kramp var Bessemerloppet år 2000. Resten av loppet fick jag ta mig uppför mestadels med vänster ben och inte var jag så pigg när det planade ut heller. Bittert men en okej tid och med förutsättningarna så är det väl inte så mycket att säga.

Nu väntar jag mest på att resa till Åre och jaga höjdmeter.

//Stefan

onsdag 2 juli 2014