onsdag 29 januari 2014

Angående LRF:s kamp för växande, idrottande, snygga tjejer

Det här är faktiskt större politiskt haveri än när Moderata Ungdomsförbundet brukar dela ut hamburgare. Kontentan är väl att valfrihet förutsätter att man väljer som LRF vill?

//Stefan

måndag 27 januari 2014

Ännu en DM-helg

I torsdags var jag förbi Tierp och provade spåren (och kroppen) inför lördagens DM-tävling. Det var som vanligt i Tierp, folk var ute och jobbade med spåren och ingen ville ha betalt för att nyttja dessa. Tyvärr så kändes inte min kropp bra alls men jag fick röra på mig i alla fall.

En vilodag senare var det lördag och jag tänkte prova att starta i det klassiska loppet över 15 kilometer, självklart stakning då man fortfarande inte uppfunnit backar i Tierp. Halsen hade väl precis blivit bra men lite av en chansning var det. Efter ett varv var jag 40 sekunder efter Pontus och ganska trött trots att jag tagit det hyfsat lugnt. Följande varv blev bara segt och det fanns inget klös i stakningen alls. Bara att kliva av och hoppas att jag inte förstört halsen mera. Tråkigt det här med DM, sedan jag började tävla för Strömsberg för mer än 10 år sedan så har det nog varit någon sjukdom som kommit i vägen hälften av åren. Grattis till Pontus ändå och imponerad av den "Evigt Unge" Uffe på andraplatsen, han verkar hålla samma fart som för 10 år sedan nu igen! Självklart är man inte veteran förrän man fyllt 50 år!

Nu sitter jag här med träningsverk i vaderna, pga terränglöpning med tunna Inov8 igår, och överkroppen, pga tung styrketräning. Halsen känns ändå bättre, kanske blir långlopp till helgen igen.

//Stefan


söndag 19 januari 2014

Vid sidan av spåret...

...Lite dålig i halsen, vet inte riktigt vad kroppen vill. Tävla ville den inte i lördags. Det blev en tur ut i spåret med ryggsäck, extra skidstavar och dricka att langa. Mina teamkamrater Niclas och Daniela samt Ronny servade jag under loppet, även Nicklas och Kent fick langning någon gång. Den uppgiften genomförde jag på ett bra sätt även om det var lite svårt när fältet blir utdraget och man har tre platser (inom några hundra meter) att vara på.

Lite träning blev det. Diagonalåkning med en stav under langningen, lite skidtester efter tävlingen. På kvällen klassisk skidåkning i Falun med sparring av Emelie, kändes inte bra på något sätt. Idag blev det ett kort skatepass på Lugnet med "veteranen" Magnus. Det kändes bättre men inte tävlingsdugligt skick.

Kanske blir det en DM-stafett i Häverödal på torsdag. Kanske blir det korta DM i Tierp på lördag. Kanske blir det långlopp på söndag.

//Stefan

tisdag 14 januari 2014

Stakning i Falun

Mötte upp Ronny W, Pontus N, Hugo H och Niclas E på Lugnet i söndags för lite sparring i längdskiddisciplinen stakning. Efter lite uppvärmning så bestämde vi (jag) oss för 20 minuter tröskel följt av 5 kortare intervaller. Jag uttrycket någon slags önskan om att Pontus (i superform) skulle öppna lite lugnt före start, det gick väl sådär. Ungdomarna bombade på och jag kämpade för att hänga på, dessutom så försökte jag att inte skrämma ihjäl för många motionärer på det korta spåret i utförsbacken. Niclas blev lite avhängd och klev av efter ett varv. Hugo (som åkte klassiskt) fick sällskap av "veteranen" Magnus A från Nacka-Värmdö och åkte bara en dryg minut saktare. Hugo ville ju ha en tävling och det fick han.

Efter ett lugnt varv var det så dags för dom korta intervallerna, uppför och platt på dryga 2 minuter. Första blev en syrachock, jag hängde verkligen inte med. Sedan skärpning och avslutade bra, men Pontus var stark i branterna. Magnus visade att man inte är veteran förrän man är minst 50 år. Efteravverkad hårdkörning hade min kropp knappt styrfart och benen var tomstumma, mystiskt det här med stakning.

Eftermiddagen spenderades i en soffa halvsovandes hos Niclas Emelie. Vi jublade så mycket vi orkade åt Rickard Tynells seger!

Nu är kroppen riktigt trött och gårdagens pass på 3 timmar klassiskt hjälpte väl inte direkt. Måste vila till lördag och Intersport loppet.

//Stefan

måndag 6 januari 2014

Norrbärke Skimaraton 2014

Efter Axa Skimaraton så trände jag några dagar med Hugo i Grönklitt och intervallerna på tisdagen och onsdagen sänkte kroppen rejält, även om det var bra klös i skidåkningen. När jag i lördags stakade några varv på konstsnön i Avesta kändes det som kroppen var på väg att bli förkyld. Löppasset igår var lite mera positivt och i morse kändes kroppen okej om än trött. Tidig färd mot Grönklitt blev det.

Tyvärr tog vallning och skidtester tid och den lilla uppvärmning jag hann med kändes inte bra. Tre minuter före start tog jag i alla fall på mig skidorna och stavarna och var klar. Stakning på blanka skidor som vanligt och ut från stadion på konstsnöspåret kändes det bra. Låg sist i tätklungan och backen var inte allt för jobbig, inga problem med utgångsfarten således. Efter ytterligare några kilometer på vägarna så hade jag dock inte längre följa och med en trött kropp beslutade jag att inte köra fullständigt slut på mig. Snart var en stor grupp ikapp med bland annat Ronny, Ronnie och teamkamrat Niclas. Tog det lugnt resten av det första varvet, starten hade tagit ganska hårt.

Ett andra tiokilometersvarv följde där jag inte var speciellt aktiv utan försökte vila mig lite då det gick. Ut på det tredje varvet var vi några som kom loss på konstsnöspårets slakmota och mer lite mera tryck på platten så kanske vi hade hållit undan. Tyvärr var min rygg ganska trött och armarna inte sådär jättepigga. Vi höll bra tryck ändå och jag kände mig bättre i saxbacken in på konstsnöspåret. Bestämde mig för att köra lite hårdare på sista varvet.

Att trycka på ut på sista varvet var lättare tänkt än gjort, riktigt löst uppför i konstsnön vilket effektivt bromsade farten. Vi blev väl dock halva gruppen kvar och ute på vägarna så gick jag så hårt jag kunde. Bra fart runt Stormon och på väg mot branten in på konstsnöspåret. Kände mig ganska säker på avslutningen då skidorna glidit väldigt bra just på konstsnön. Uppför backen springer Ronny W ifrån mig och Ronnie L. Tyvärr blir det lite trångt när jag ska saxa och Ronnie Löf stakar i det andra spåret. Jag har inte trampat sönder många stavar (om än någon?) på tävlingar men nu blev Ronnies vänstra stav lite väl kort. Ursäktar mig och försöker jobba ikapp Ronny W som har en tio sekunder på toppen.

Bra glid och hyfsat tryck i stakningen tar mig ikapp och när vi svänger in på upploppet är jag tätt i rygg. Stakar förbi och det känns ganska lätt när kroppen inte har gått helt tom under loppet.

Det blev väl ett ganska bra lopp efter förutsättningarna. Farten finns ju där till en början. En seg kropp som ändå orkade ganska bra. Ett annat upplägg på loppet och en positiv avslutning. Gäller bara att vara lite piggare så löser det sig nog, det var ju inte så långt upp till en betydligt bättre placering. Annars så blev jag mest imponerad av Pontus N som gjorde sitt livs lopp idag, självklart på blanka skidor. Min teamkamrat Niclas är också tillbaka i tävlingsduglig form. Långloppandet fortsätter förmodligen med Intersportloppet om två veckor. Tills dess vila och sedan lite träning. Som ofta ett stort tack till världens bästa serviceperson efter banan, Emelie.

Resultat hittar ni här.

//Stefan

onsdag 1 januari 2014

Tillräckligt motstånd

Kommer ni ihåg hur det var på långloppen för 10 år sedan? Säg i Dalarna med bra konkurrens. Det var kanske en Svahn och en Larsson i topp. Kanske en Danielsson med där också samt en combackande Myhlback. Men inte fan var det någon som skulle jaga livet ur alla från det första stavtaget?

Några plusgrader, genomsur lös snö och 8 varv på en femkilometare i Grönklitt var förutsättningarna för Axa Skimaraton. Det bästa startfältet i Sverige på herrsidan vi kan hitta förutom Åre och Vasan. Eftersom det var en kuperad bana, tungt före och dåligt stavfäste valde jag att staka på blanka skidor, ett val som förmodligen gynnade mig mer än klister under skidorna.

Första varvet flög skidorna fram, och då försökte jag ta det lite lugnt också. Sen blev det jobbigare. Fick släppa åkare förbi mig under resten av loppet men hade för det mesta någon att åka med. Höll ihop det bra första 20 kilometerna men sedan var jag riktigt trött, inte nån vägg eller sådant utan bara sliten. Är väl fortfarande nedtränad men nu finns ju farten där, bara att hålla hela distansen.

Skidtävlandet fortsätter förmodligen i Grönklitt på måndag, då i form av Norrbärke Skimaraton.

Resultat hittar ni här.