söndag 31 mars 2013

Vårpoffen 2013/säsongsavslutning

Efter 25 kilometer i klassisk stil och 20 tävlingsstarter avslutade jag den här säsongen i dom sydvästra dalaskogarna. Fäste under skidorna (gav upp diagonalandet efter halva loppet då benen inte ville mera) igen. En sjukt trött kropp på en halvtung bana. Alltid, alltid sjunker formen ordentligt under slutet av säsongen. Kan ändå känna mig nöjd med att jag åkte igenom loppet och fick lite bra träning. Vårpoffen kommer jag nog tillbaka till någon gång.

Tävlingarna är det slut på för den här säsongen, med en kropp som inte svarar ska jag inrikta mig på framtida race. Eftersom vintern tycks stanna kvar så blir det väl några flera skidpass innan barmarksträningen tar över helt. Sen är det det där problemet Hugo, han försöker alltså tvinga mig att träna mera redan den här helgen. Kanske kan skateintervaller lösa den saken?

Vila nu så kanske vi ses nästa säsong?

//Stefan

onsdag 27 mars 2013

Hit the Lights

Refused live på Choachella 2012. Män kring 40 gör saker tillsammans/män kring 40 behöver dra in lite pengar. Hur som helst bra, men inte är det som på 90-talet heller.


//Stefan

måndag 25 mars 2013

Årefjällsloppet 2013

Tre och en halv timme skate idag på engelbrektsspåren. Det är viktigt att man inte ger upp för tidigt när man tränar och om man behöver två timmer för att  få en bra känsla i kroppen så då får man ta dom två timmarna och sen kan man njuta. Det är trots allt längdskidåkning vi ägnar oss åt, leka på träningspassen får någon annan göra.

I Norberg kan man bli skidåkare. När skidspåren har motlut på över fyra minuter så börjar det bli tillräckligt, när man stakar dom motluten kan man börja fundera på att satsa på långlopp. Ändå är jag tacksam att norbergsskogarnas backar lockade mig att träna lite diagonalåkning veckan innan Årefjällsloppet, för det som skulle komma var lite annorlunda. Vasaloppslikt, det gick ju sådär.

Knappt två timmar före starten var vi på plats. Skidtesterna gick snabbt i den plågsamma kyla. Zerofox med HF80 är det nya på kallföresglid, fästet bestod av Rode och Vauhti (tunnt). Skidorna var ett par Madshus från 06 och som oftast slipade av Klas. Förmodligen hade jag ett par av startfältets bästa skidor.

Femton minuter före start spydde jag upp frukosten, knepigt det här med anspänning inför ett race. Starten gick och efter tvåhundra meter tog det tvärstopp när spåret smalnade av. Kände direkt att kroppen var riktigt seg. Åkte med rexarna men gick på nosen när jag korsade skidorna. Jobbade mig upp in till Vålådalen med en kropp som var helt stum i motluten. Fortsatte enbart på grund av skidorna, tänkte att jag skulle ta det lugnt och kanske köra ifatt under andra halvan.

Efter Ottsjö började årets sämsta prestation i skidspåret upp mot fjället och fortsatte där uppe i allt för många kilometer. Var fullständigt slutkörd i kroppen där ett tag. Lite lättare gick det när det började luta utför, att jag gled ifrån och ifatt bidrog nog lite. Fick bra hjälp en mil av min vän Fredrik och från Edsåsdalen åkte jag (med bra hjälp) resten av loppet med skåningen Rickard Berggren. Det gick lite lättare. Ner mot Duved flög jag fram och ifrån åkare (tack Madshus 817 för det).

Spurtade i mål strax före Rickard (som gjorde sitt livs lopp) och Tom Ankerstål som stakat sig stum. Någon minut efter mig gick Östervålas evigt unge Uffe Jansson i mål. Allmänt less på dålig form hamnade jag efter dusch i en fåtölj och blev sittande där några timmar. Det var det äventyret det.

Tack till Rex som fixade langning och återigen visade att dom är den mest sympatiska klubben. Ser fram mot att tävla med era åkare nästa säsong också.

//Stefan

onsdag 20 mars 2013

Vinter

5 minusgrader och några centimeter nysnö på hårda fina spår. Bra glid och ganska lätta ben skatade fram i en och en halv timme. Nästan så att man inte behöver åka till fjälls, men bara nästan. Åre blir nog bra.

//Stefan

tisdag 19 mars 2013

Stone Sour

Har börjat lyssna på finstämda melodier den senaste tiden. Stone Sour från senaste albumet House of Gold and Bones part 1. Oklart vad det betyder?

Stone Sour Gone Sovereign/Absolute Zero



//Stefan

söndag 17 mars 2013

Ein Reich, ein Volk, ein Sverigedemokrat

Aftonbladet skriver om Mats Dagerlind som står bakom den rasistiska sajten Avpixlat och skriver i SD-kuriren har börjat fritt fantisera på Twitter hur man ska stärka den svenska folkstammen. Det hela är hysteriskt roligt (förutom den där lilla detaljen att dom sitter i riksdagen och tycks mena vad dom säger)

Dagerlind som hävdar (på Twitter) att: ca 95 % av de som bor i Sverige ska vara födda här av svenskfödda föräldrar, samt att: jag anser att en nation och ett folk ska reproducera sig själv och sin särart.

Ja, den biten går ju inte så bra.

Till Aftonbladet säger Dagerlind att han inte står för något han twittrar och att tweetsen har tagits ur sitt sammanhang och att det är som att plocka enstaka meningar ur en debattartikel. Däremot står han för det han skriver i krönikor och debattartiklar, så länge inte enstaka meningar plockas ur sitt sammanhang få vi förmoda?

Interasistmen.se har mera om den svenska folkstammens försvarare här och här. Tydligen är allt, eller i alla fall HIV/aids bögarnas fel.

Alla som känner sig manade att försvara den svenska folkstammen kan nu unisont höja sin högra arm och hoppas att ingen tar den armen ur sitt sammanhang.

//Stefan



fredag 15 mars 2013

NUM 2013

Nordupplandsmästerskap i Vendel, 10 km klassisk stil vilket i Vendel blir 10 km stakning (för typ alla). Jättefina spår, lagom kallt, ok skidor, ganska många medtävlanden samt bra priser. Det enda som fattades var formen som försvann någonstans mitt i Engelbrektsloppet tidigare under säsongen.

Magnus Björk, som vann, grattis, åkte ifatt mig med 30 sekunder efter ett och ett halvt varv och tur var väl det. Ökade tempot och drog en kort bit för att sedan hänga i dryga 2 varv in till mål. Fick på så sätt upp tempot lite och någon slags kvalitativ träning blev det. Platt gick det ganska lätt men uppför har jag inget tryck i stakningen längre, och då finns det ju knappt backar i Vendel.

Bara att bygga vidare mot Årefjällsloppet. Efter som tävlingar efter Vasan inte tycks existera här nere så får jag verkligen tacka IK REX för en fin kväll. Tar nya tag med stakintervaller på söndag i Norberg.

Resultat hittar ni här.

//Stefan

torsdag 14 mars 2013

Från Jonas Hassen Khemiri till Beatrice Ask

 Jonas Hassen Khemiri skriver i Bästa Beatrice Ask om hur det är att inte tillhöra den svenska normen och vad det får för konsekvenser när polisen jagar papperslösa genom att bara kontrollera människor med mörkare hudfärg, mörkare hår och mörkare ögon än vad tex jag har. Nödvändig läsning både för dom som redan är insatta i problematiken med att vissa svenskar inte ses som riktigt svenska svenskar men även er som inte är bekanta med den här sidan av samhället.

För trött för att skriva något längre nu men jag vill bara påminna om vad jag sagt förut. Alla som bor och vistas i Sverige som antingen inte pratar flytande svenska och/eller har ett utseende som avviker från det förväntade "svenska utseendet" vet att dom är just avvikande. Som Hassen Khemiri visar så leder det till ett ohyggligt lidande.

//Stefan

måndag 11 mars 2013

PK fascist/feminist

Medan Janne Josefsson pekar ut Roks samt SCUM-manifestet (och möjligtvis alla som läst det?) som fascister har den mest rimliga reaktionen på den internationella kvinnodagen dykt upp på Youtube. Bianca och Tiffany för den fascistiska, förlåt, feministiska kampen vidare.



Det var allt så länge.

//Stefan

söndag 10 mars 2013

Klassiska intervaller...

...runt Håberget utanför Norberg. Lite knepigt då spåren inte varit rivna på några dagar men det funkade hyfsat med Rode Multigrade klister, dvs så länge inte alltför mycket bark fastnade. Syfte med passet? Att lära sig diagonala igen och förbereda sig inför Åreloppet om 2 veckor. Resultat? Ganska matta ben efter en stund samt ont i armarna. På tisdag kväll ordnar IK Rex Nordupplandsmästerskap i Vendel och då blir det väl 10 kilometer stakning. Hoppas vara piggare då och kul att någon ordnar en tävling efter Vasan.

//Stefan

lördag 9 mars 2013

Var han sunni- eller shiamuslim, kristen eller kurd?

Robert Fisk, Mellanösternkorrespondent för brittisk Independent ställer frågan i Det stora kriget för mänskligheten, kampen om Mellanöstern. Om ni vill få ordning på alla trådar i Mellanösterns krig och politik så vänd er till Fisk och ser hur konflikterna dödar tusen och åter tusen muslimer, kristna och judar. Kunnig som få. Tänk vad man kan hitta på en bokrea i Avesta.

Gårdagens stora händelse var självklart Internationella Kvinnodagen, så ett stort grattis till alla härliga tjejer där ute!

//Stefan

onsdag 6 mars 2013

Hit The Lights

Lite 11 år gammal nostalgi, det var ju såna här gig man var på då. Ni som är insatta kan ju kommentera Paul Bostaph vs Dave Lombardo, trummor alltså. Själv har jag aldrig sett Slayer med Lombardo, det måste åtgärdas.



//Stefan

måndag 4 mars 2013

Vasalopppet 2013

Det känns inte som jag åkt Vasaloppet i år.

Startade bra men i ingången på första backen så kände jag direkt att jag inte hade något bra tryck i stakningen. Fick ta mitt eget tempo uppför och några hundra åkare gick förbi mig. Stor skillnad mot tidigare i vinter. Uppe på myrarna funkade det jättebra med blanka skidor och att stå mellan spåren. Prövade att gå så hårt jag kunde och plockade många placeringar ner till Tännäng. Tänkte att skidorna kanske skulle rädda mig.

Fick släppa åkare uppför Risbergsbackarna även om det inte var något problem att ta sig upp. Kämpade sedan till Evertsberg på ett bra sätt. Trodde att jag skulle glida ikapp utför men det var lite segt och efter vägundergången hade jag usla skidor resten av loppet, tydligen var glidvallan bortsliten. Höll en placering runt 220 till Oxberg och tappade inte så mycket till Hökberg men sedan var krafterna helt slut. Inte för att jag någon gång under loppet kände mig pigg men med bra skidor hade jag nog fixat en okej placering, allt över 200 är ju som sagt värdelöst.

Inte speciellt trött efteråt och det känns som jag aldrig åkte Vasaloppet 2013.

//Stefan